Wednesday, October 31, 2012

Teori Mistik Alam Kelabu.


kadang-kadang kita pernah rasa seram sejuk dan meremang kan??
kita juga seolah2 dapat merasai kehadiran makhluk2 ghaib disekeliling kita kadang2..
sebagai umat Islam.kita kena percaya perkara ghaib.tapi xpatut takut kepada makhluk ghaib sebab kita kan khalifah kat muka bumi? dok gitu sedare sedare sekelian alam?

mekanisma pada badan manusia sangat menarik untuk dikaji.
contohnya mekanisma Meremang bulu roma (bulu roma naik mencacak).
adakah benda ni terjadi voluntary atau involuntary?

meremang dan seram sejuk selalu dikaitkan dengan perkara ghaib dan mistik.
contohnya kita dapat rasa kehadiran makhluk halus jika kita meremang?
betul ka?
kalau betul hebat juga la badan kita kan.memangla hebat.
dan kalau betul..adakah manusia mempunyai 6 deria??

kali ini aku nak berkongsi satu teori yang aku terfikir semasa di tandas tadi. =p
macam mana kita dapat rasa kehadiran makhluk halus? sedangkan kita tidak nampak dengan pancaindera kita?
so tadi aku terkeluar satu teori mudah yang dpt difikirkan kanak2!!.tapi aku nak share gak! wek2! hahaha

situasi: 
 sedang berada di dalam tandas.
kadang2 sorry to say kalau kita tengah buang air di dalam tandas, kita seperti merasa ada sesuatu dibelakang kita kan...
adakah itu satu perasaan sendiri??atau memang benar ada sesuatu di belakang? tapi tidak terlihat,..
so macam mana kita detect 'benda' tu?
bagi aku..contohnya kita buka air semasa kita sedang buang air besar. dan air yang jatuh ke lantai mengeluarkan gelombang bunyi. gelombang bunyi akan dipantulkan oleh objek2 di dalam tandas seperti dinding dll.
so bila ada 'something' yang menyekat gelombang bunyi itu untuk dipantulkan kearah telinga kita,secara automatiknya signal akan dihantar ke otak kita yang cerdik bahawa ada something yg menghalang bunyi tersebut.
mungkin itulah yang menimbulkan suasana seram dan menyebabkan kita boleh 'rasa' kehadiran makhluk yang tidak dpt dilihat..
penerangan dalam bentuk imej =p


konklusinya: hanya Allah yang Maha Mengetahui dan kita hamba Allah yang diangkat sebagai Khalifah di muka bumi janganlah kalah dengan godaan dan hasutan jahat jin dan syaitan (pesanan untuk diri sendiri)

p/s: entri ini mungkin mengandungi unsur-unsur tahyul dan khurafat. sila rujuk kepada alim ulama jika ragu2. 

Assalamualaikum


     

Sunday, October 21, 2012

hidup luar biasa.imaginasi mimpi.

warning!!    entri jiwang tahap 4. kikikiki (xmau baca pun xpa.skip jala)




kadang-kadang aku rasa diri aku pelik..
pelik dari segi apa?
pelik dari segi pemikiran aku.

kenapa?
walaupun ramai orang nampak badan aku besaq macam bapak gorilla, ada janggut sejemput..
tapi aku rasa pemikiran aku masih berada pada tahap kanak2 pra matang.hahaha.

kenapa begitu?adakah aku mudah merajuk? kuat merengek? suka nangis macam budak?
oh tidak...
aku sangat antonim dengan segala sifat2 di atas.seriious xtipu..

aku rasa diri aku pelik sebab aku selalu tertarik kepada benda2 kebudak2an.
contohnya aku suka mainan dan patung2 mainan dan kartun2.

aku xtau kenapa aku suka.setiap kali aku jalan2 dngan cik sayang aku,
mesti aku akan singgah di kedai2 mainan..mula2 aku tngok cik syg aku tngok pelik la gak kat aku.tp lama2 dia dah macam faham aku.dan macam xkesah dengan perangai aku dah..
hehee.

dan buat pengetahuan semua.aku smpai umor 18 tahun masih mengumpul yoyo, beyblade,keta dash and kuro dan kereta kontrol.dan akan men sorang2 sebab jarang ada budak sebaya aku yang nak main benda2 mcm tu dah.hihihi


memang la ada gak orang yg macam aku.tp kenapa tidak ramai? dan masih menyembunyikan identitinya.

tp yang aku peliknya.aku allergic baca komik..
bagila komik apapun.
smpai mampus aku xbukak plastik.haha.

aku lebih suka berimiginasi sendiri dan membayangi komik hidup aku.

faham tak apa maksud ayat aku tadi?haha
aku suka berkhayal dan berfantasi.pui! macam budak2 terencat kan? ke tidak? 




aku rasa cara aku berfikir sangat pelik.
contohnya aku selalu membayangkan benda2 yang mungkin org lain xmau bayangkan(bukan lucah2 ya..)
kalau aku lalu sebelah tiang lampu.aku akan terbayang dan ternampak bayangan orang2 zaman dahulu,mcm mana diorang pasang tiang lampu tu.dan bayangan tu memang akan nmpak live.sirius xtipu.haha



pelik ka dak aku macam tu??hmmm

-kalau aku tngok tikar, aku akan pikir dan bayang orang asli menganyam tikar sebagai contoh.
-kalau aku tngok langit aku akan bayang yang beyond imagination.aku pun xfaham nak terangkan mcm mana.
-kalau aku tngok air sungai or laut aku akan terbayang haluan dia lepas ni akan kemana..dan akhirnya selalu xdak penghujung smpai dah xboleh terbayang aku akan stop membayangkan.penat.hahaha =p
-kalau aku tngok bangunan tinggi.aku akan cuba bayangkan rangka dalam dia.wtf! haha.tapi aku suka.xtau pasaipa.
-kalau aku tngok kereta lama aku akan terbayang kemana kereta ni pernah smpai? 
-dan kalau aku pegang duit aku akan terbayang sapa pernah pegang duit ni sebelum aku? orang jahat ka? Perdana Menteri ka? PM maybe tak la kot.aku banyak duit singgit ja.mana dia layan duit singgit.haha

dan banyak lagi la kalau..kalau nak ceritaa penuh dengan kalau.kikiki


dan aku selalu nampak orang dalam bentuk fantasi yang lain.contohnya kartun.atau komik atau benda2 lain yang seiras dengan mereka.
sebab tu aku selalu bahan orang sebab aku cakap bedasarkan apa yang aku nampak orang tu.hahhaa.(sori dan maaf kepada semua)


dan aku selalu tngok dunia dari perspektif lain.
contohnya persoalan 'what if i am somebody else' yang selalu bermain dlm diri aku.
aku selalu bayang aku sebagai benda yang lain contohnya binatang atau benda lain.
so effing weird!!kuikuikui.

dan bila aku termenung, dalam tandas, xdak keja. melamun dalam kelas.
aku selalu terbayang teori2 pelik2 yang memang mungkin tidak masuk akal.
tapi banyak teori2 yang aku terbayang aku xingat selepas beberapa minit sebab aku ada 'short term memory' =p.

contohnya, baru tadi aku tengah mandi aku terbayang.
what if one day internet akan disalur melalui air paip ke rumah2?
boleh tak benda mcm tu jadi?
haha.lawak kan.aku terbayang TM collaborate ngan Syabas dan transfer data melalui air ke rumah2 di Malaysia.dan fikiran aku seakan2 terikut.
aku terbayang seperti aku menjadi data2 tersebut dan melalui paip2 dari sumber air ke rumah2 orang lain.
pui.apa kena ngan aku ni???

aku rasa aku nak beli buku la.
dan bawak kemana2 saja aku nak.bila timbul teori baru terus nite down dalam buku.heh

kadang2 aku selalu terbayang teori2 illuminati dan freemason dan mencipta teori sendiri.
adakah itu taksub?kekeke

dan aku selalu mimpi pelik2.
dan mimpi2 tersebut kebanyakannya berulang-ulang sejak aku kecil smpai sekarang.
dan mimpi2 tersebut jelas aku ingat.hmm

contoh:
aku selalu mimpi kapal2 amgkasa penuh dilangit atas rumah aku dan depa nak serang rumah aku.
yang peliknya kapal2 angkasa tu dipandu manusia2 yang canggih.dan mimpi tu sangat real! smpai aku leh ingat lagi muka salah sorang yang bawak kapal angkasa tu.dan mimpi tu masih berulang hingga kini.

aku juga slalu mimpi yang aku dikejar helikopter disebuah bangunan.
slalu jugak aku mimpi yang aku jumpa sebuah bunker dalam air.
dan nak masuk bunker tu kena ada cop tangan aku saja.
dan bunker tu menjadi tempat perlindungan umat manusia.
hahaha.pelik kan.


mimpi2 yang macam ni selalu menemani tidur aku.smpaikan aku dah boleh tau apa plot mimpi aku.

kenapa aku mimpi macam ni?mcm budak2.hahaaha

dan kalau aku dengar lagu.dan pejam mata.
aku akan nampak videoklip lagu2 tu.walaupun aku xpernah tngok pon videoklip lagu tu.
bila ada lagu baru aku mesti terbayang videoklip lagu tu.
dan bila videoklip official dah keluar mesti aku compare sama x dengan bayangan aku.kikikiki.


adakah aku pelik?
adakah aku terlalu kebudak budakkan?
adakah aku hipsters
adakah aku gay??pui.haha

apa2 pun aku rasa mesti ada orang kat luar sana yang sama mcm aku kan?
jngn malu,mengaku ja.baru aku boleh rasa yang aku xpelik.heh.

nasihat aku.
jangan biarkan your imagination tersekat oleh apapun.
jangan berhenti berfikir dan jangan selalu merehatkan otak.
jangan baca buku, kita berimiginasi saja k?hehehee

aku rasa macam nak kembangkan pemikiran aku.
tp somehow aku rasa aku xdapat.
maybe sebab environment aku.
maybe sebab sikap aku,orang sekeliling,environment.
dan maybe sebab aku berada dalam negara yang selalu menyekat kreativiti ni.hmmm.

gambar sekadar hiasan


dont stop being a child.
dont start growing.
dont limit your imagination.
dont care what others think about you.
please dont stop the music!! puahahaha.


p/s:thanks baca post aku yang panjang.moga xpening dan xmuntah. komapsunida!




xreti Bahasa Malaysia pun jangan la obvius sangat. =p

entri kali ni ingin mengisahkan tentang kes penggunaan Bahasa Malaysia yang selalu dipandang remeh oleh sesetengah pihak di dalam negara ni (ceh...aku pun ckp tunggang langgang)...puih!


kisah pertama

kisah terjadi apabila aku menemani abang aku dan abang ipar aku ke kedai alatan memancing di kepong yang diberi nama Kepong Tackle.

sedang mereka sibuk membelek2 batang pancing dan mesinnya di dalam, aku lepak di kerusi luar kedai tu sambil mengigit ais krim durian potong.nyum22.

ternampak satu kedai di depan kedai pancing tu yang papan tandanya agak unik dan pelik.

jom kita usha.apa dia tuliss....~


kalau xnampak apa yang dia tulis baca yang ni:

Pakar membuat anggota-anggota tiruan seperti ,MATA,TANGAN,JARI, HIDUNG,TELINGA dan lain-lain,Dicetik di-dalam Buku Rekod Malaysia 2000 untuk keciptaan Mata Palsu Bergerak yang boleh berapong di-atas air.

sekali tngok papan tanda tu.wow.dasyat! mata palsu yang boleh terapong! haha.
walau macam mana pun aku respek dia sebab nak gak letak ayat dlm Bahasa Malaysia kat situ.
walaupun agak lucu.kiukiukiukiu.


kisah kedua


kisah berlaku beberapa lama dulu di Seksyen 16 Bandar Baru Bangi.
aku nak p isi air kat kedai yang diberi nama G-Mart.

sekali kat mesin air tu siap tulis begini..jom tengok~~


-ROSHA 
-NO WORK!

sekali baca macam luahan hati seorang kaum bangla yang bernama Rosha yang tak ada kerja.hahahaha

maksud sebenarnya: rosak. xbleh pakai!
apala bangla punya spelling. rosha=rosak???


moral: 

-kita xboleh expect orang bangsa lain nak cakap bahasa kita dengan elok, jika kita sendiri mengabaikan bahasa sendiri.

-kita xboleh expect orang berbangsa lain nak cakap bahasa kita dengan elok jika kita xtahu nak cakap langsung bahasa orang lain.yang kita tahu hanyalah carutan dan makian yang lucah dalam bahasa lain.

-kita xboleh expect bahasa kita menjadi agung kalau kita mengagungkan bahasa orang lain.

-bahasa kita bukan bahasa syurga.bangsa kita xkekal selamanya.



terima kasih. thank you. xiexie. nandri. komapsunida. gracias.



Sunday, October 7, 2012

jangan ketawa

ni post jiwang.haha

jangn memandang org yg kurang upaya sebagai satu bahan gurauan.
kerana sebenarnya mereka lebih teguh peribadinya berbanding yang lain.
jangan ketawakan orang lain kerana mereka berbeza dengan kita.
mungkin perbezaan mereka itu adalah kesempurnaan.
jangan ketawakan orang lain kerana berlainan warna kulit.
mungkin pengalaman mereka jauh dari apa yang dapat kita bayangkan.
jangan ketawakan orang kerana perbezaan size badan.
kerana kita tidak tahu penderitaan mereka....
jangan ketwakan orang lain yang kurang warasnya.
kerana tidak diketahui kehebatan masa silam mereka.

jangan pernah pandang orang lain hina.jika pernah.maka andalah orang yang hina

Monday, September 10, 2012

Transformasi diri-pictures and some stories behind it

Assalamualaikum kali ni nak cerita sikit kisah hidup aku yang bosan ini...
transformasi diri aku dari segi status, pelajaran dan tranformasi badan..hehe.

kisah kehidupan aku kebanyakkan berlaku banyak perubahan ketika aku berada di matrikulasi.
ya KMPP. eheh
sebab apa? sebab kat matrik lah first time aku keluar rumah(first time aku duduk asrama.

so start sdikit dizaman sekolah aku.
zaman sekolah pernah la bercinta monyet..xsiries pun.dah nama pun cnta monyet.aku pun heran ada gak org bekenan kat aku walaupun berat aku mencecah 120 Kg.haha.


ni time tusyen.gmbar bersama ngn membe lama.hisyamuddin.


ni gmbr form 5 time jadi editor majalah sekolah.aktif gak dulu.haha



ok done sedikit intro tntg zaman sekolah td..setelah tammat spm (espieyemmm).. tercetus dihati aku ingin mengubah bentuk badan aku. so aku pun start diet sikit2.n berat pun turun lah sikit.tp xbanyakla.bub diet xvigorous.hehe.setelah aku tamat spm aku penah kerja kat kafe sebagai pembasuh pinggan dan pembancuh air serta cashier selama dua bulan.time tu penat la sikit. maybe sebb tu berat turun sikit kot.hehe

pose garang kat ikea

mcm hrem.haha

yg ni mcm comey.kikiki

time kt futsal kt pj.


kat damansara




ok setelah berbulan2 menganggur dirumah...
aku telah mendapat tawaran ke dua tempat iaitu Unimap dengan kos mechatronic dan ke Kolej Matrikulasi Pulau Pinag(KMPP).
so diringkaskan ceghita aku memilih KMPP kerana aku sngt xminat kos engineering.hehe
masuk matrik bermulalah zaman 'culture shock' aku kerana aku baru dilepaskan dari rumah dan baru hendak belajar hidup berdikari..
so akibat terlalu ramai jejaka2 tampan disana.aku start tanam azam untuk brdiet bg tidak ketara sangat keburukan aku ni.haha.

SEM 1

pose kat depan pintu bilik.=p

dulu2 xtau nak watpa mesti p makan eskrem ngn rummate aku,sopang

first daftar kat matrik.

syok nak p daftar diri

bebudak laki kelas aku.3 org ja.haha

kusyuk layan experiment.

lepak2 di tasik..

ngan budak kelas perempuan.

dalam bilik yg semak!

ni xtau wtpa.xingat.haha

time jadi maskot kelas

explorace group

aku pernah digelar 'zorro KMPP'.pui malu den

budak kelas.

SEM 2


start sem 2 ni aku dah start xmakan nasi selama berbulan2 sebb nak tackle awiek akiu la.kuikuikui.org tengah angau apa pun xlapaq.haha.time tu makan nasi sesenduk dah kenyang.kalau sekarang ni jngn harap lerr...kuikui.



off to jamuan raya dengan gaya poyo

with pidot


experimen besa ja.tp gear melampau2.haha



jamuan makan..tp aku xmakan.haha

ngan hilman dan adam.

xdak kereja

jamuan makan.

at tesco

ni kalau pengarah matrik tau aku buat mcm ni dulu.konfem kena buang.haha

3 sekawan

bilik semak lagi


bedah tikuih.saya suka

kat tmpat nek ferry ke p.pinang.mesin ni telan duit aku! agi ltut la!

kt queens bay



dinie,aku.acap,hilman

ngan wan akmal

pengangkutan utama di kmpp

poyos

tidoq atas batu tepi qb.haha

ngan muaz men wifi di tepi tong sampah



boy band gala nite

kumpulan nasyeed.dpt tmpat ke 3 kot.haha

aktiviti harian ngan dinie.jogging


baru bangun tidoq

lepak jusco perda

tasik kmpp

pakaian hari jumaat

saya gila.haha

di komtar

aksi bahaya ni.ish.ish.ish.budak zaman la ni.


gala night heroes.haha







dan pernah memalukan diri masuk pertandingan nyanyian.haha

dan setelah berkenalan dengan 'sidia'





ni adalah keadaan teringan pernah aku alami dalam hidup aku 75 Kg. (betul2 baru lepas keluar matrik)

oklakan.walaupun xsekurus org len.atleast aku berjaya kurangkan berat badan aku.dan berjaya mencapai BMI yg normal( ketika itu) start dengan 120 Kg - 75 Kg = 45 kg berjaya dibuang.haha.



OK setelah tamat matrikulasi dengan result yg alhamdulillah.tp tetap xlayak nak masuk u pandai2.aku pilihla UniKL demi minat aku kepada Biologi.hhuhu

zzaman Unikl-till now

setelah tamat matrik aku pun ke UniKl Mestech di kajiang... disebabkan aku sudah terlalu happy dengan sicinta hati =p, berat kawe pun makin meningkat hari demi hari dan kembali seperti dulu kahala.pui! rasa mcm menyesal xmenten.huhu

zaman lepas matrik

baru daftar di unikl (sebelah pom2.dulu2 dia pun kurus.haha)

cik sayang.

mula berjinak2 dalam rugby setelah tubuh membesar.haaha

dan membesar hingga ke infinity..

thats the end..itu sajalah penceritaan.maaf kalau ada gmbar yg menyinggung perasaan anda.kalo xsuka cepat2 klik pangkah ya...haha.ni sekadar penaik semangat ja untuk berdiet kembali. cmmon ammar.u can do it! hwaiting! sokong saya ya. salam!!!!!


ps:gmbar tidak disusun mengikut kronologi sangat.haha.